Voorbereiding op gezonde zwangerschap
Voorbereiding op een gezonde zwangerschap
Wil je zwanger raken of ben je al zwanger? Dan zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten. Welke deze zijn, lees je hieronder.
Inname van foliumzuur
Foliumzuur verkleint het risico op een open ruggetje, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Mogelijk is de kans op een hazenlip bij je baby ook kleiner.
Slik 400 microgram foliumzuur per dag, vanaf het moment dat je een zwangerschapswens hebt en in de eerste 10 weken van je zwangerschap.
Inname van Vitamine D
Een vitamine D supplement helpt bij de botopbouw van de baby. Daarnaast lijkt het de risico’s op zwangerschapsdiabetes, een laag geboortegewicht en astma-achtige symptomen bij je baby te verkleinen.
Slik tijdens de hele zwangerschap 10 microgram vitamine D per dag.
Zorg ervoor dat je genoeg jodium, calcium, ijzer en vis binnenkrijgt
Jodium
Jodium is tijdens de hele zwangerschap belangrijk voor de groei en hersenontwikkeling van je baby. De belangrijkste bron van jodium is brood. Daarnaast zit jodium in zuivel (zoals melk of yoghurt), eieren en vis. Je krijgt voldoende jodium binnen als je bijvoorbeeld elke dag 5 boterhammen en 3-4 porties (in totaal ongeveer een halve liter) zuivel binnenkrijgt en 2 keer per week vis eet.
Calcium
Naast vitamine D is calcium belangrijk voor een goede botopbouw van je baby. En voldoende calcium tijdens de zwangerschap verlaagt het risico op een hoge bloeddruk, vroeggeboorte en zwangerschapsvergiftiging. De belangrijkste bron van calcium is zuivel. Daarnaast zit calcium in dranken zoals water, thee en koffie, volkorenbrood en volkoren graanproducten.
Je krijgt voldoende calcium binnen als je elke dag bijvoorbeeld 3-4 porties (in totaal ongeveer een halve liter) zuivel en 40 gram kaas. Dat zijn 3-4 glaasjes of schaaltjes van 150 ml, of 2 grote mokken, en kaas voor ongeveer 2 losse boterhammen. Gezonde keuzes zijn bijvoorbeeld magere of halfvolle melk, yoghurt of kwark en 10+, 20+ of 30+ kaas.IJzer
Als je voldoende ijzer binnenkrijgt verklein je de kans op bloedarmoede tijdens je zwangerschap. IJzer uit dierlijke producten (zoals vlees en vis) wordt het beste opgenomen door je lichaam. IJzer zit ook in plantaardige producten, zoals brood en volkorenproducten, peulvruchten, noten en in verschillende groenten zoals spinazie en radijs. In deze producten zit ook veel ijzer. Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit. Dan neemt je lichaam gemakkelijker ijzer op.
Twijfel je of je voldoende ijzer binnenkrijgt? Overleg met je verloskundige om te bepalen of je een ijzersupplement nodig hebt. Je verloskundige laat bij de eerste afspraak de ijzerwaarde in je bloed bepalen. Vaak wordt dat herhaald rond week 30 van de zwangerschap. Als je bloedarmoede hebt vanwege te weinig ijzer schrijft de verloskundige je een ijzersupplement voor.
Eet 2 keer per week vis
Als je zwanger bent is het belangrijk om voldoende vis te eten, namelijk 2 keer per week. Kies 1 keer voor vette vis en 1 keer voor magere vis. Voorbeelden van vette vis zijn zalm en forel. Voorbeelden van magere vis zijn tilapia en schol. Verhit vis altijd goed. 2 keer per week vis eten verlaagt het risico op vroeggeboorte. De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby’s.
Let op: bepaalde vis kun je tijdens je zwangerschap beter niet eten. Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden omdat ze verhoogde gehaltes schadelijke stoffen bevatten.
Als het je niet lukt om 2 keer per week vis te eten, slik dan tijdens je hele zwangerschap elke dag een omega-3 (vis)vetzuren supplement. Kies voor een supplement met 250 tot 450 mg DHA.
Beweging
Het is goed om minimaal een half uur te bewegen. Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die u goed tot het einde van de zwangerschap kunt doen.
Hooikoorts en zwanger, welke middelen gebruik je dan?
-
Op het moment zitten we in de piek van het hooikoortsseizoen. Dat kan erg vervelend zijn, ook tijdens de zwangerschap. Gelukkig zijn er genoeg middelen tegen hooikoorts die je kunt gebruiken bij een zwangerschap. De voorkeur gaat uit naar neusspray en oogdruppels, boven de allergie tabletten.
Bij milde allergieklachten kun je oogdruppels en neussprays met anti-allergiemiddelen of met een ontstekingsremmer gebruiken. Tijdens de zwangerschap is het aan te raden middelen te gebruiken die lokaal werken, omdat ze nauwelijks in het bloed terechtkomen.
Neussprays op basis van ontstekingsremmers
Bij klachten door een ontsteking van het slijmvlies in de neus (allergische rhinitis), kan een neusspray met een ontstekingsremmer gebruikt worden op voorschrift van de arts. Neussprays op basis van ontstekingsremmers zijn beclometason-, budesonide- of fluticason-neusspray. Al deze middelen zijn goed onderzocht. Er zijn geen aanwijzingen op nadelige effecten bij gebruik van deze neussprays tijdens de zwangerschap.Neussprays en oogdruppels met antihistaminica
Er zijn ook neussprays met azelastine of levocabastine , en oogdruppels met lecovabastine, azelastine, olopatadine of ketotifen. Deze zogenoemde antihistaminica remmen de stof histamine, die vrijkomt bij een allergische reactie. Ook van deze middelen zijn geen nadelige effecten tijdens de zwangerschap te verwachten.Tabletten met antihistaminica
Als neusspray en oogdruppels niet voldoende helpen bij een allergische reactie, kan het slikken van een tablet soms soelaas bieden. De allergie tabletten met loratadine of cetirizine zijn eerste keus als je zwanger bent. Gebruik clemastine, promethazine en hydroxyzine niet vlak voor de bevalling. Van deze middelen kan de baby suf worden en mogelijk wordt de ademhaling onderdrukt.Elke zwangere vrouw kan meedoen aan Moeders van Morgen
Moeders van Morgen, onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb, onderzoekt met vragenlijsten de veiligheid van geneesmiddelen voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Iedere zwangere vrouw kan meedoen aan het onderzoek, of je nu medicatie gebruikt of niet. Wil jij ook jouw steentje bijdragen? Doe dan mee met Moeders van Morgen. Je ontvangt maximaal zes vragenlijsten die je invult tijdens de zwangerschap en tot 1 jaar na de geboorte. Met jouw ervaring en die van vele andere vrouwen helpen we samen de moeders van morgen. Meld je aan via www.moedersvanmorgen.nl.